65. obljetnica smrti znamenitog Alberta Einsteina

Danas se obilježava 65. obljetnica smrti znamenitog Alberta Einsteina, jednog od najuglednijih znanstvenika u ljudskoj povijesti. Einstein je umro u američkom sveučilišnom gradu Princetonu 18. travnja 1955. godine, u dobi od 76 godina.

Samo nekoliko dana prije smrti Einstein je potpisao deklaraciju zvanu Einstein-Russellov manifest, koja se zalagala za mir u svijetu, naročito s obzirom na tadašnji Hladni rat i izrazito razornu snagu novostvorenog nuklearnog oružja. Napomenimo, tijekom prve polovine 1950-ih godina SAD i SSSR testirale su svoje prve termonuklearne bombe, čija je snaga u nekim slučajevima dosezala ekvivalent od 15 megatona TNT-a. Radilo se o oružju čak tisuću puta snažnijem od bombe bačene na Hirošimu u prethodnom desetljeću pa se svijet našao pred izazovom potencijalne potpune destrukcije u slučaju novog rata između velesila. Einstein-Russellov manifest potpisalo je ukupno 11 vrhunskih svjetskih znanstvenika i intelektualaca. Osim Alberta Einsteina to su bili: Max Born, Percy W. Bridgman, Leopold Infeld, Frédéric Joliot-Curie, Hermann J. Muller, Linus Pauling, Cecil F. Powell, Joseph Rotblat, Bertrand Russell i Hideki Yukawa. Glavni autor teksta bio je britanski nobelovac Bertrand Russell, inače pripadnik ugledne aristokratske obitelji, nositelj titule grofa Russella (engl. Earl Russell).

Plod manifesta bilo je pokretanje tzv. Pugwash konferencija, nazvanih po gradiću Pugwashu u Kanadi, rodnom mjestu dobrotvora Cyrusa S. Eatona, koji ih je odlučio sponzorirati. Einstein je preminuo u sveučilišnoj bolnici Princetona. Tamošnji patolog Thomas Stoltz Harvey prilikom obdukcije izvadio je i sačuvao Einsteinov mozak, koji i danas postoji.