8. grupa podrške – ODABRALI TATE

U utorak 9. travnja 2024. u 20:00 sati u MO Horvati Srednjaci, Horvaćanska cesta 54, Ines Kovačić iz Udruge Životna linija (partner u projektu) održala je grupu podrške u sklopu projekta „ODABRALI TATE – djeca u fokusu“.

Na početku je sve pozdravila voditeljica projekta i tajnica Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo Melita Požgaj i predstavila nove članove.

Voditeljica grupe podrške Ines Kovačić sve je pozdravila, predstavila sebe i Udrugu Životna linija i novim članovima objasnila kako funkcionira rad u grupi.

Ovog se puta najviše radilo na obrascima ponašanja koje nesvjesno ponavljamo i imamo osjećaj kako se vrtimo u istom krugu i ne vidimo dalje od toga, to jest ne pronalazimo rješenja. Prvi je korak osvijestiti ih te pokušati mijenjati. Članovi su nudili rješenja, pričali o svojim iskustvima, pomagali si međusobno… Primjetan je napredak stalnih članova koji su usvojili način izražavanja, to jest umjesto da prepričavanju događaje, naučili su govoriti iz svojih emocija. Bilo je riječi i o ulozi žrtve. Osoba koja je u ulozi žrtve najveći je neprijatelj sama sebi i važno je da to što prije osvijesti te radi na sebi. S vremenom će doći do smanjenja odgovornosti za događaje na koje osoba nije mogla utjecati, a osjećala se krivom i odgovornom, naučit će promatrati sama sebe i prepoznati kad je ponovno ušla u isti obrazac, to jest ulogu te je i mijenjati.

Pozivamo sve da se bez zadrške pridruže i svojim iskustvom, dijeljenjem osobne priče i slično, pomognu i drugima i sebi.

Projekt “ODABRALI TATE”  provodi se uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2023. godinu.

Sve radionice u sklopu projekta, kao i individualna i grupna savjetodavna pomoć  su besplatni.

Izvor: Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo