Grupa podrške – projekt “ODABRALI TATE – budućnost djece”

U utorak 18. travnja 2023. u 20:00 sati u MO Horvati Srednjaci, Horvaćanska cesta 54, Ines Kovačić iz Udruge Životna linija (partner u projektu) održala je grupu podrške u sklopu projekta „ODABRALI TATE – budućnost djece“ koji provodi Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo.

Razgovaralo se o aktualnim problemima sudionika, a kako prisutni roditelji imaju djecu različitih dobi, pričalo se i o emocionalnom razvoju djece od najranije dobi do adolescencije. Kao glavna se tema ipak izdvojila komunikacija, od komunikacije s djecom, bivšim partnericama/partnerima, institucijama…

Komunikacija nije samo prenošenje poruka nego i emocionalni proces. Emocionalno “školovanje” ne funkcionira samo kroz stvari koje roditelji govore ili izravno čine djeci, nego i kroz uzore koje daju upravljanjem vlastitim osjećajima i osjećajima u komunikaciji s drugima. Teško je uvijek procijeniti što i kako komunicirati s djetetom određene dobi, pa se na grupi podrške radilo na konkretnim primjerima sudionika koji su dobili vrijedne informacije kako dalje.

Svi su spremno sudjelovali i iznosili vlastite primjere kako bi si međusobno pomogli. Bilo je i pozitivnih primjera i napredaka u životima pojedinaca koji odmah daju dodatnu snagu ostalima koje taj put još čeka.

Projekt “ODABRALI TATE” financira Središnji državni ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2022. godinu.