Obilježili smo Blue Monday akcijom: Plavi ponedjeljak – Budi hrabar, potraži pomoć!

Zagreb, 16. siječnja 2023. – Udruga Životna linija i Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje organizirali su  akciju širenja svijesti o problemu depresije na ovogodišnji „Plavi ponedjeljak“ (engl. Blue Monday), kao navodni „najdepresivniji dan u godini“.

Građanima su volonteri udruge podijelili poklone koje su za ovu prigodu donirali sponzori.
Depresija je vrlo ozbiljna i česta bolest, koja je predstavljala problem u Hrvatskoj već prije pandemije i potresa. Dugotrajna izolacija i smanjeno kretanje u uvjetima pandemije COVID-19 ostavili su duboke psihološke posljedice, što u velikoj mjeri može dovesti do pogoršanja postojeće depresije ili stvaranja novih slučajeva.

Najgora posljedica depresije svakako je samoubojstvo jer su depresivne osobe uvelike izložene riziku od suicida. Dapače, depresija je jedan od vodećih uzroka suicida. Brojne posttraumatske stresne reakcije izazvane pandemijom i potresima mogle bi dodatno povećati stopu suicida u Hrvatskoj ukoliko se ne osigura pomoć. Svim suicidalnim osobama preporučamo broj Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01/2376470 (radi od 0 do 24 sata), gdje pomoć mogu dobiti anonimno.

Građani mogu prepoznati depresiju kao stanje karakterizirano tugom, gubitkom zanimanja za život i zadovoljstvo, osjećajem krivnje i bezvrijednosti, poremećajima spavanja, apetita, koncentracije i osjećajem umora. Kako bi se postavila dijagnoza depresije ti simptomi trebaju trajati najmanje 2 tjedna. Udruga Životna linija i Hrvatski savez udruga za mentalno zdravlje svakako savjetuju građanima traženje pomoći. Nama se uvijek možete javiti na mail: pomoc@pomoc.hr.