Održana treća grupa podrške u sklopu projekta “Baku i djeda svako dijete treba”

U petak 12. siječnja 2024. u 18:00 sati u MO Horvati Srednjaci, Horvaćanska cesta 54, Ines Kovačić iz Udruge Životna linija (partner u projektu) održala je grupu podrške u sklopu projekta „BAKU I DJEDA SVAKO DIJETE TREBA“.

Ines je grupna terapeutkinja, članica Instituta za grupnu analizu, članica Hrvatske komore psihoteraputa te dopredsjednica Udruge Životna linija.

Voditeljica projekta Melita Požgaj sve je na početku lijepo pozdravila, novim članovima poželjela dobrodošlicu i kratko ispričala o samom projektu. Kako je Udruga jako dobro medijski popraćena i ovog su puta novi članovi došli jer su nešto čuli na radiju, vidjeli na portalima… te su se odlučili pridružiti.

Voditeljica grupe podrške Ines Kovačić također ih je pozdravila i objasnila pravila funkcioniranja grupe. Na članovima se moglo primijetiti, a neki su otvoreno i komunicirali kako im se sviđa što imaju priliku izraziti se, govoriti otvoreno o svojim emocijama i  biti ono što jesu. Najviše se radilo na agresiji, krivnji, ljutnji i osjećaju nepravde. Članovi su kroz primjere iznosili kako su se u pojedinim životnim situacijama osjećali i u skladu s time i ponašali. S nekim su situacijama bili zadovoljni, a nekima ne, no nisu znali kako bi drugačije. Tu im je voditeljica grupe podrške objasnila koji bi bili zreli i zdravi načini nošenja s problemima i naglasila kako se sve to vježba i uči.

Najvažnije je prepoznati svoje obrasce ponašanja, zatim postepeno na njima raditi te ih u konačnici zamijeniti zdravijim, zrelijim obrascima. Kako smo se dugi niz godina ponašali na temelju nesvjesnih obrazaca, od kojih smo puno njih usvojili još kao bebe i djeca, tako je potrebno i dosta vremena da iste i promijenimo.

Zato je važno konstantno raditi na sebi, educirati se, informirati, sudjelovati u raznim aktivnostima, ići na grupe podrške, individualne i grupne terapije, povezivati se i dijeliti iskustva i znanje kako bismo pomogli i sebi i drugima.

Projekt “BAKU I DJEDA SVAKO DIJETE TREBA ”  provodi se uz financijsku podršku Grada Zagreba

Sve radionice u sklopu projekta, kao i individualna i grupna savjetodavna pomoć  su besplatni.

Izvor: Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo