Partnerstvo u projektu “ODABRALI TATE – budućnost djece”

Drago nam je što smo i ove godine partneri na projektu “ODABRALI TATE – budućnost djece” koji provodi Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo.

Cilj projekta je aktivna podrška roditeljstvu poticanjem očeva na veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu.Prema Konvenciji UN-a o pravima djeteta svako dijete ima pravo na roditeljstvo koje promiče njegovu dobrobit i puni razvoj potencijala. Takvo roditeljstvo podrazumijeva podjednaku ulogu oba roditelja, i majke i oca, u svakom dijelu a posebno u ranom razvoju djeteta.

Projekt će se provoditi 10 mjeseci od 01.09.2022. do 30.06.2023. godine u suradnji s partnerima Udruga Životna linija te izvoditeljima aktivnosti: odvjetnikom Hrvojem Jukićem i dipl. psihologom Bojanom Klapčićem te aktivno sudjelovanje 40 volontera.

Pružit će se savjetodavna pomoć za najmanje 200 korisnika. Izvoditelj je Oliver Čanić, predsjednik udruge , osoba koja više od 12 godina savjetuje roditelje i nezamjenjiva je pomoć korisnicima.
Psihosocijalnu pomoć za 50 korisnika izvodit će dipl. psiholog Bojan Klapčić. Kao psihosocijalnu podršku radioničkog tipa primjenjivati će individualne vježbe za otpuštanje stresova, koje su usmjerene na pojedinačni um i tijelo (primjenjuje svako za sebe), ali i grupne vježbe koje se odnose na veći broj ljudi (primjenjuju svi istovremeno). Grupne vježbe za otpuštanje stresa jačaju grupnu koheziju, koriste socijalnu facilitaciju kroz vokalnu ekspresiju (glas i govor), ali i sve druge grupne mišićne aktivnosti koje uključuju različite grupe mišića (za disanje, za rad srca, za kretanje, za motoriku). Vježbe se primjenjuju u grupama 5-10 sudionika, koji nakon njih odlaze osvježeni i ojačani u susret svakodnevnim zahtjevima života. Iskustvo je osnažujuće upravo zato jer je grupno, i ne samo što kod svakog polaznika konzervira energiju, nego istovremeno fokusira u njemu pozitivne vrijednosti, stavove i namjere grupe.

Održat će se 10 radionica besplatne pravne pomoći (50 očeva) koje će izvoditi dipl. odvjetnik Hrvoje Jukić.

10 grupa podrške (50 očeva) izvodit će dipl. sociologinja Ines Kovačić (Udruga Životna linija).

Postavit će se 10 info točaka u vrtićima, školama, knjižnicama i drugim mjestima u Zagrebu i okolici gdje što veći broj korisnika može dobiti informaciju o projektu i pomoći koja im se pruža provedbom i aktivnostima projekta.

Organizirat će se 2 izleta kao samopomoć korisnicima, obilježavanje Dana očeva uz suradnju sa partnerima i volonterima te završna konferencija u obliku stručne tribine uz suradnju partnera, svih izvoditelja aktivnosti i volontera..

Za potrebe projekta izradit će se edukativni leci i reklamni materijal. Tokom 10 mjeseci obavještavat će se građanstvo o projektu i uključivanju u aktivnosti, informirat će se mediji , udruga će održati 10 javnih nastupa i imat će oko 20 objava o projektu putem medija. Postavit će se 10 info točaka u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji sa informacijama o udruzi i projektu.

Suradnici projekta s kojima će se organizirati dodatne aktivnosti su: Daddyhood Europe, Udruga RokOtok i Domagoj Jakopović Ribafish te inicijativa Čisteći medvjedići.
Ove godine projekt ima i međunarodne suradnike: DOOR (Društvo za otroke, očetovstvo in resnico) iz Ljubljane, Centar za ravnopravno roditelstvo “Decate pred se” iz Skopja te Centar ravnopravnog roditeljstva iz Novog Sada.

Rad HURR-a temelji se na 12-godišnjem iskustvu te na stručnim publikacijama koje potvrđuju važnost ravnopravnog roditeljstva za pravilan psihofizički razvoj svakog djeteta. Prema Konvenciji UN-a o pravima djeteta svako dijete ima pravo na roditeljstvo koje promiče njegovu dobrobit i puni razvoj potencijala. Takvo roditeljstvo podrazumijeva podjednaku ulogu oba roditelja, i majke i oca, a naši očevi i ostali korisnici odabrali su ravnopravno roditeljstvo i bolju budućnost svoje djece.

 

Sve informacije o aktivnostima i rasporedu radionice potražite na:

Web – https://ravnopravno-roditeljstvo.com/

Facebook – https://www.facebook.com/Ravnopravno

Kontakti za podršku i savjetovanja: 098 274 338 i 098 182 6423 ili na mail udruga.roditeljstvo@gmail.com.