Radionica “Društvena i obiteljska uključenost roditelja” u sklopu projekta odabrali MAME I TATE

U četvrtak 24.03.2022. Tin Pongrac i Ines Kovačić iz Udruge životna linija održali su putem Zoom-a edukativnu radionicu „Društvena i obiteljska uključenost roditelja”u sklopu projekta ODABRALI MAME I TATE koji Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo provodi od 01.12.2021. do 31.03.2022. godine.

Na početku kratak opis djelovanja Udruge Životna linija kao izvođača radionice i partnera na projektu.

Obrada teme Kako potaknuti roditelje na veću uključenost u društvu i obitelji?
Zaključak: Uključenost kvalitetnih ljudi u odgoj djece i u društvena zbivanja ključna je za emocionalni razvoj djece i za napredak društva u cjelini. Djeca preuzimaju emocionalne modele prvenstveno od osoba koje cijene i vole.

Obrada teme Kako postići povezanost s djecom?
Zaključak: Komunikacijom temeljenom na ljubavi, emocionalna zrelošću i kontejniranjem dječjih nezrelosti i agresije

Obrada teme Kakvih je osoba potrebno više u društvu?
Zaključak: Društvo je empatično i pravedno u onoj mjeri u kojoj se empatične (suosjećajne) i pravedne osobe uključe u njega. Zbog toga je apsolutno nužno sve osobe s takvim kvalitetama poticati na uključenost.

Obrada teme Kako ustrajati kad se naiđe na agresivni društveni otpor?
Zaključak: Komunicirati s ljudima koji nas razumiju i koji nas mogu saslušati, pohađati grupe za emocionalnu potporu, stvarati oko sebe mrežu dobrih ljudi

Obrada teme Koje su koristi od ustrajanja na putu zrelosti?
Zaključak: Stvara se odličan model za djecu i pokreće se pozitivni lanac reakcija u društvu

U završnom dijelu radionice prisutni su mogli postavljati pitanja i komentare. Razvila se korisna rasprava, koja je uključivala dijeljenje iskustava roditelja o odnosima s djecom i partnerima. Pokazala se korist od grupa za međusobnu podršku, u kojoj roditelji sa sličnim problemima mogu svojim savjetima i iskustvima pomoći jedni drugima.

Svima se na kraju zahvalila i Melita Požgaj, voditeljica projekta ODABRALI MAME I TATE te pozvala sudionike da se i dalje slobodno javljaju, dijele iskustva, sudjeluju u radionicama jer im je Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo uvijek na raspolaganju.

Radionica je bila aktivna o čemu potvrđuje broj od 15 sudionika iz raznih gradova Hrvatske te kliničari Pravne klinike pravnog fakulteta u Zagrebu.