Svjetski dan prevencije samoubojstava 2019.

Upozorenje na velik porast suicida kod djece i mladih u RH

 Zagreb, 10. rujna 2019. – Svjetski dan prevencije samoubojstava obilježava se 10. rujna ove godine u Republici Hrvatskoj posebnom akcijom. Prema podatcima dostupnim iz Ministarstva unutarnjih poslova tijekom prošle godine počinilo je u Hrvatskoj samoubojstvo 657 osoba, što je porast od 5,1% u odnosu na godinu ranije. Od toga su žene počinile 156 suicida, a muškarci 501 tj. čak 3,2 puta veći broj.

Alarmantan je podatak da je tijekom prošle godine broj samoubojstava djece i mladih (0 – 25 godina) porastao u Hrvatskoj s 33 na 48 tj. za čak 45%. Nadalje, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, primjerice, ukupan broj izvršenih samoubojstava svih životnih dobi porastao je tijekom 2018. za 83,3%, dok je u Požeško-slavonskoj povećan za 50% (izvor: MUP – Statistički pregled temeljnih sigurnosnih pokazatelja i rezultata rada u 2018. godini).

Udruga Životna linija neprofitna je organizacija osnovana s ciljem borbe za pojačanu prevenciju suicida u Republici Hrvatskoj. Djeluje isključivo na volonterskoj osnovi i nije financirana iz državnog proračuna ni iz proračuna lokalnih samouprava.

Dana 10. rujna 2019. volonteri Udruge Životna linija upalit će svijeće (lampione) uzduž Savskog mosta u Zagrebu (pješački most) u spomen na osobe koje su tijekom protekle godine preminule počinivši suicid. Svijeće će volonteri udruge početi paliti oko 17 sati, a zadržat će se kod mosta do noćnih sati. Za navedenu su akciju ishođene sve potrebne dozvole. Udruga Životna linija poziva sugrađane i medije da svojim dolaskom u razdoblju od 17:00 do 22:00 sata podrže ovu akciju.