124. godišnjica rođenja Donalda Winnicotta

Na današnji se dan obilježava 124. godišnjica rođenja Donalda Winnicotta, uglednog britanskog psihoanalitičara. Rodio se u engleskom gradu Plymouthu, važnoj luci u grofoviji Devon.
Zanimljivo je da su upravo iz Plymoutha na znamenitom brodu Mayflower isplovili američki iseljenici prema američkim obalama. U ovom je gradu rođen i kapetan William Bligh, poznat kao zapovjednik pobunjenog broda Bounty. Winnicottov otac bio je čak i gradonačelnik Plymoutha, a stekao je vitešku titulu pa je bio poznat kao Sir John Frederick Winnicott. Gradonačelnik Plymoutha bio je i znameniti Sir Francis Drake, vođa prve engleske plovidbe oko svijeta. Po svojoj godini rođenja, Winnicott je bio gotovo vršnjak Aldousa Huxleyja i Alfreda Kinseyja.
Nakon završetka studija medicine tijekom čak četrdeset godina radio je kao pedijatar u dječjoj bolnici Paddington Green u Londonu. Vlastitu desetogodišnju psihoanalizu prošao je kod uglednog Jamesa Stracheyja, poznatog po prijevodu Freudovih djela na engleski jezik. Winnicottovo psihoanalitičko obrazovanje pomoglo mu je u pedijatrijskom radu, a istovremeno je obogatilo teoriju razvojne psihoanalize.
Među konceptima koje je Winnicott uveo osobito se ističu pojmovi „dovoljno dobre majke”, „podržavajuće okoline”, „prijelaznog objekta” i „lažnog selfa”,  koji se i danas upotrebljavaju u praksi. Veliku je važnost pridavao dječjoj igri, kao ključnom elementu razvoja kreativnosti kod pojedinaca. Njegovi radovi danas su nezaobilazni u proučavanju teorija o dječjem odgoju.
Doživio je 75. godinu života, a preminuo je u Londonu. Njegova druga supruga, Clare Winnicott, također je bila psihoanalitičarka.

Neki od citata Donalda Winnicotta:

„Majčino lice prethodnik je ogledala. ”

„Sposobnost osjećanja ushita ključna je za kreativni proces. ”

„Užitak je biti skriven, ali je katastrofa ne biti pronađen. ”

„Znanstveni pristup proučavanju ljudske prirode omogućava nam da budemo neuki bez straha i otklanja potrebu da nedostatke u znanju popunjavamo neobičnim teorijama. ”

„Umjetnici su osobe pokretane tenzijom između želje za komunikacijom i želja za skrivanjem. ”

„Činjenica da tugovanje dugo traje nije znak neadekvatnosti, nego nagoviješta dubinu duše. ”

„Prestanite se pitati jeste li dovoljno dobri. Znajte da jeste i počnite djelovati u skladu s time. ”

„Recite mi čega se bojite i reći ću vam što vam se dogodilo. ”

Donald Winnicott