138. godišnjica rođenja Melanie Klein

Na današnji dan obilježava se 138. godišnjica rođenja Melanie Klein, znamenite psihoanalitičarke osobito poznate po dostignućima na polju dječje psihoanalize.
Rođena je 1882. godine u Beču, koji je u to vrijeme bio prijestolnica Austro-Ugarske Monarhije i četvrti najveći grad na svijetu. Po svojoj je godini rođenja Melanie bila vršnjakinja Virginije Woolf, Franklina Delana Roosevelta i Jamesa Joycea, a samo je oko godinu dana bila starija od Coco Chanel.
Tijekom razdoblja odrastanja i mladosti Melanie Klein u Beču je djelovao Sigmund Freud, u to vrijeme već ugledan stručnjak i praktičar iz područja psihoanalize. Zanimljivo je da je i Melanie u svojim dvadesetim godinama života krenula na psihoanalitičko liječenje, i to kod Freudovog učenika Sándora Ferenczija. Na to ju je vjerojatno potaknula vlastita klinička depresija i nezadovoljstvo u braku. S vremenom je i sama zaželjela postati psihoanalitičarkom, što joj je u konačnici uspjelo. Osobito se koncentrirala na razvojnu psihoanalizu, postavši jednom od prvih teoretičarki koje su psihoanalizu uspješno primijenile na djecu. Osobno je Melanie rodila troje djece, a iskustvo s njima pridonijelo je njenom poimanju dječje psihoanalize. Preselila se u London 1926. godine i postala je jednom od najuglednijih psihoanalitičarki u Velikoj Britaniji. Zanimljivo je da je Melanie bila sličnog podrijetla kao Freud, iz židovske obitelji rodom s područja Galicije, a upravo poput njega završne godine života i smrt dočekala je u Londonu.
Preminula je 1960. godine, u 79. godini života. Njeni posmrtni ostaci nalaze se u sjevernom Londonu, na istom groblju kao i oni Sigmunda Freuda. Među analizandima Melanie Klein bio je znameniti Wilfred Bion, osobito važan za grupnu analizu.

Melanie Klein