2. grupa podrške – ODABRALI TATE

U utorak 3. listopada 2023. u 20:00 sati u MO Horvati Srednjaci, Horvaćanska cesta 54, Ines Kovačić iz Udruge Životna linija održala je grupu podrške u sklopu projekta „ODABRALI TATE – djeca u fokusu“.

Na početku je sve pozdravila voditeljica projekta Melita Požgaj, a voditeljica grupe podrške Ines Kovačić iz Udruge Životna linija za nove je članove rekla nekoliko rečenica o sebi, Udruzi i načinu rada grupe podrške. Naime grupe podrške nemaju neku zadanu temu već se zasnivaju na slobodno lebdećoj diskusiji ili slobodnim asocijacijama.

Tako su i sami članovi na početku malo „pobjegli“ u teme koje su im manje bolne, jer o emocijama nije lako govoriti i to je normalno i uobičajeno. Kao i općenito u društvu, i ovdje se moglo čuti kako se ništa ne može, kako je sve nepravedno… Ines je tada rekla kako MI MOŽEMO SVE i to je pojasnila na način da se trebamo razvijati, razvijati svoj emocionalni sustav koji se sastoji od mnoštva dijelova na kojima možemo i trebamo raditi.

A kako se razvijamo, kako razvijamo svoj emocionalni sustav?

U relaciji s drugim osobama, komunikaciji s drugima, jer ne možemo sami. U komunikaciji s drugima se dolazi do rezultata, stvaraju se osjećaji koje prije nismo imali i oni vode do pravog puta.

Upravo to je ono što se na grupama podrške i radi, i to na način da se razvija humor, povezuje se, gradi povjerenje, radi na altruizmu, aktivno se sluša…

Odlično je što su se članovi grupe već navikli na način funkcioniranja i sve slobodnije dijele svoje probleme što znači da se stvorilo međusobno povjerenje i osjećaj sigurnosti. Prema novim se članovima isto tako nastupa s empatijom i razumijevanjem te im se pokušava pomoći zajedničkim snagama.

Pozivamo sve da se bez zadrške pridruže i svojim iskustvom, dijeljenjem osobne priče i slično, pomognu i drugima i sebi.

Preporuka svima koji žele aktivno sudjelovati u životu svoje djece i biti ravnopravni roditelj u njihovom životu, da i dalje prate objave na našim stranicama te sudjeluju na našim radionicama. 

Projekt “ODABRALI TATE”  provodi se uz financiranje Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade u sklopu Poziva za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci roditeljstvu za 2023. godinu.

Sve radionice u sklopu projekta, kao i individualna i grupna savjetodavna pomoć  su besplatni.

Izvor: Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo