Dodjela Hrvatske nagrade za mentalno zdravlje

Pozivamo Vas na dodjelu Hrvatske nagrade za mentalno zdravlje 15. studenog 2023. od 18:30 do 20:00 sati u dvorani Centra za zdravlje mladih Grada Zagreba u Heinzelovoj ulici 62 a. Nagrada će biti dodijeljena javnim osobama koje su u proteklom razdoblju najviše doprinijele širenju svijesti o važnosti mentalnog zdravlja u Republici Hrvatskoj.

Važnost teme mentalnog zdravlja u Republici Hrvatskoj izrazito je porasla zbog posljedica pandemije, potresa, ratnih situacija te rasta troškova hrane i energije. Prema najnovijim statističkim izvještajima Eurobarometra iz listopada 2023. godine čak 89% građana Republike Hrvatske izjavilo je da su nedavni događaji u svijetu utjecali na njihovo mentalno zdravlje. Na razini cijele Europske unije, od osoba koje su izjavile kako su se suočile s emocionalnim ili psihosocijalnim problemima u prošloj godini, najveći udio (69%) izrazio je kako su se osjećali tužno/potišteno, 50% ih je spomenulo pretjerane strahove ili brige, 42% nisko samopouzdanje, 41% poteškoće s koncentracijom, 40% socijalno povlačenje te 40% gubitak interesa/užitka u aktivnostima u kojima ste prethodno uživali. Također, na razini EU utvrđeno je kako su poteškoće s mentalnim zdravljem učestalije u mlađim dobnim skupinama, prema izjavama ispitanika.

Radi poticanja što većeg širenja svijesti o važnosti mentalnog zdravlja u Republici Hrvatskoj, Udruga Životna linija u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Centrom za zdravlje mladih Grada Zagreba odlučila je nagraditi javne osobe koje su u proteklom razdoblju dale najveći doprinos navedenoj temi.

 

Pri izboru nominiranih, kriteriji za zasluge bili su ovi:

1. Izlazak u javnost s vlastitim iskustvom nošenja s poteškoćama mentalnog zdravlja;
2. Aktivizam u korist napretka sustava brige za mentalno zdravlje u RH;
3. Javno poticanje građana na zrelo traženje pomoći i podrške u slučaju poteškoća s mentalnim zdravljem.
     *kandidati su mogli ispunjavati jedan ili više kriterija

Izbor nominacija i dobitnika Hrvatske nagrade za mentalno zdravlje izvršio je Odbor u sastavu:

• prof. dr. sc. Danijela Štimac Grbić;
• prof. dr. sc. Dolores Britvić;
• prof. dr. sc. Tea Vukušić Rukavina;
• prof. dr. sc. Tihana Jendričko;
• prim. dr. sc. Marija Kušan Jukić;
• dr. sc. Aleksandra Mindoljević-Drakulić.

Članovi Odbora izdvojili su deset nominiranih za nagradu (navedeni abecednim redom):

Damir Kedžo, Ivana Kindl, Juraj Lerotić, Vojislav Mazzocco, Edin Osmić (Edo Maajka), Neda Parmać, Aleksandar Stanković, Nera Stipičević, Ana Ugarković, Alen Vitasović.

Proglašenje pobjednika bit će na spomenutoj svečanosti. Ugledni zagrebački umjetnik Lazer Rok Lumezi izradio je fizičku reprezentaciju nagrade koja će biti uručena pobjedniku. Svečanost će uključivati catering za 50 osoba. Pozivamo na svečanost sve medije i građane.

Udruga Životna linija
info@zivotnalinija.hr