Edukativna radionica Udruge Životna linija „Povećanje samopouzdanja i kvalitete života“ u sklopu projekta “ODABRALI TATE”

U utorak 03.05. u 20:00 sati u MO Horvati Srednjaci, Horvaćanska cesta 54, Ines Kovačić iz Udruge Životna linija (partner u projektu) održala je devetu i predzadnju edukativnu radionicu pod nazivom „Povećanje samopouzdanja i kvalitete života“ u sklopu projekta „ODABRALI TATE – ravnopravno roditeljstvo najbolji interes djece“.

Na početku je bilo riječi o samim pojmovima samopoštovanja i samopouzdanja, selfa… Samopoštovanje predstavlja ukupno mišljenje o sebi te doživljaj vlastite vrijednosti kao osobe, dok je samopouzdanje naš osjećaj da stvari možemo napraviti uspješno. Kada smo svjesni da imamo stabilnost i kontrolu nad svojim mislima, emocijama, postupcima i akcijama, možemo reći da smo samopouzdani.
Pojam selfa je iznad pojmova samopouzdanja i samopoštovanja te predstavlja ukupnu sliku koju osoba ima o sebi, a odnosi se na niz karakteristika (kulturalnih, socijalnih, psiholoških, profesionalnih itd.).
Bilo bi idealno kada bismo svi mogli imati visoku razinu samopoštovanja i samopouzdanja jer to pridonosi fizičkom i mentalnom zdravlju.
Osobe s visokim samopoštovanjem i samopouzdanjem otpornije na stres, zadovoljnije svojom školom, poslom i životom općenito, vjeruju u sebe i smatraju da će njihovi napori dovesti do uspjeha, spremne su pomoći, lakše podnose kritiku, procjenjuju sebe sretnima te nastoje vidjeti pozitivno u drugima i pohvaliti ih, ne krive druge ljude za svoje probleme, mogu zatražiti oproštenje kada pogriješe…
Za razliku od njih, osobe s niskim samopoštovanjem i samopouzdanjem misle da su nesposobne, neinteligentne, neprivlačne, ne mogu spavati ako im se dogodi nešto loše, često misle kako nešto nije pravedno, voljeli bi izgledati poput primjerice svojih prijatelja i raditi njihov posao, često razmišljaju o tome „što će ljudi reći”…
Voditeljica je korisnicima kroz šest točaka objasnila i dala smjernice za svakodnevno jačanje i građenje samopouzdanja, dok su oni spremno komentirali, dijelili iskustva, mišljenja i postavljali pitanja.
Najvažnije je da prihvaćamo sami sebe sa svim svojim manama i vrlinama jer smo savršeni sa svim svojim nesavršenostima!