Završna konferencija projekta “Odabrali MAME I TATE”

Razvod roditelja je jedna od najintenzivnijih stresnih situacija za dijete. O važnosti oba roditelja u odgoju djece i o ravnopravnom roditeljstvu postoji niz istraživanja te znanstvenih i stručnih radova.
Pravo djece na ljubav i brigu oba roditelja je osnovno je ljudsko pravo. Prema Konvenciji UN-a o pravima djeteta svako dijete ima pravo na roditeljstvo koje promiče njegovu dobrobit i puni razvoj potencijala. Takvo roditeljstvo podrazumijeva podjednaku ulogu oba roditelja, i majke i oca, u svakom dijelu a posebno u ranom razvoju djeteta. Ravnopravnim roditeljstvom potičemo razvoj demokracije i učimo djecu kako da budu dobri ljudi i u budućnosti dobri roditelji. Zajednički odgoj kroz aktivno sudjelovanje oba roditelja – stvara sretniju djecu koja kasnije izrastaju u zdrave i psihički stabilne osobe
Pojačana nesigurnost, problemi oko viđenja djece, ugroza egzistencije roditelja koji su se pojačali u vrijeme pandemije a kasnije i potresa znak je svima nama da je obiteljima potrebno pružiti pomoć.

Zato je Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo od 01.12.2021. do 31.03.2022. provodila projekt „ODABRALI MAME I TATE“ kojem je cilj jačanje roditeljskih kompetencija , unapređenje i zaštita prava djece te osnaživanje kapaciteta obitelji uz pružanje podrške.

U 4 mjeseca održalo se:

 • 4 radionice psihosocijalne pomoći Bojana Klapčića, diplomiranog psihologa :
  23.12.2021. „Razlaz roditelja – najteži trenuci“
  20.01.2022. „Razlaz roditelja – najgora iskustva“
  03.02.2022. „Briga o djeci – najbolja praksa“
  11.03.2022. „Zaštita najboljeg interesa djece i roditelja”
 • 4 edukativne radionice Ines Kovačić, diplomirane sociologinje i profesorice sociologije, s iskustvom u psihoanalizi i grupnoj analizi (grupnoj analitičkoj psihoterapiji) koja je ujedno i tajnica Udruge Životna linija (partner u projektu) :
  27.12.2021.„Roditeljske kompetencije“
  13.01.2022. „Komunikacija između roditelja i djece“
  24.02.2022. „Izazovi u emocionalnom razvoju djece“ .
  24.03.2022. „Društvena i obiteljska uključenost roditelja”
 • savjetovanja Olivera Čanića, predsjednika Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo koji je u dosadašnjih 12 godina postojanja Udruge izravna i nemjerljiva savjetodavna pomoć.
 • postavljanje 4 info točaka: u MO Horvati Srednjaci, Domu zdravlja Rudeš, Pravnoj klinici Pravnog fakulteta u Zagrebu i CZSS Slavonski Brod s informacijama o projektu ‘ODABRALI MAME I TATE’.
 • pružana je svakodnevne savjetodavna pomoć putem mailova, telefona te kroz individualne i grupne sastanke.
 • u izvođenju projekta bilo je uključeno najmanje 20 volontera, a koordinator je Zvonko Grgec, član Udruge i dobitnik volonterskog Oskara za 2020. godinu.

Nakon predstavljanja projekta ODABRALI MAME I TATE od strane voditeljice Melite Požgaj i izvoditelja aktivnosti dipl. psihologa Bojana Klapčića, prof. sociologije Ines Kovačić iz partnerske udruge Životna linija te predsjednika i savjetnika Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo, Olivera Čanića neformalnim druženjem uljepšana je završna konferencija projekta.