Opasnost od PTSP-a među civilnim hrvatskim stanovništvom uslijed koronavirusa i potresa

Dan svijesti o posttraumatskom stresnom poremećaju obilježava se svake godine 27. lipnja na inicijativu sjevernoameričkih zemalja radi podizanja svjesnosti o potrebi i obvezi liječenja PTSP-a na nacionalnoj i globalnoj razini. Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) nastaje nakon izlaganja iznimnoj psihičkoj ili fizičkoj traumi, koja obično obuhvaća doživljavanje, pribivanje događaju ili sučeljavanje s događajem koji uključuje stvarnu ili prijeteću smrt, ozljedu ili prijetnju tjelesnom integritetu dotične osobe ili drugih osoba (npr. u potresima, poplavama, prometnim nesrećama i požarima).
Potrebno je naglasiti kako PTSP nije fenomen koji obuhvaća samo vojne situacije, nego je raširen i među civilnim stanovništvom. Nadalje, postoji čitav spektar posttraumatskih stresnih reakcija, pri čemu je PTSP samo jedan od dijagnostičkih i klasifikacijskih pojmova. Sve posttraumatske stresne reakcije zaslužuju pažnju javnosti, a osobe koje ih proživljavaju zaslužuju primjerenu pomoć. Naročito je to važno s obzirom na povećani rizik od suicida koji se javlja u uvjetima takvih reakcija.
„Zabrinjavajuće su statistike prema kojima se u Republici Hrvatskoj svakog dana u prosjeku ubiju otprilike dvije osobe, što na godišnjoj razini iznosi gotovo 700 samoubojstava (izvor: Državni zavod za statistiku). Kako bi se te smrti spriječile, potrebno je izraditi Nacionalnu strategiju za borbu protiv suicida, koja u Hrvatskoj još ne postoji.“ – izjavio je Tin Pongrac, predsjednik Udruge Životna linija.
Dana 27. lipnja 2020. godine volonteri Udruge Životna linija organizirat će besplatno online grupno savjetovanje za građane putem aplikacije Zoom. Svi građani koji osjećaju promjene uzrokovane stresom uslijed koronavirusa i potresa, kao i drugih kriznih životnih situacija, mogu se javiti na mail adresu info@zivotnalinija.hr, nakon čega će im biti dodijeljena poveznica za sudjelovanje u navedenoj online grupi. Grupa će se održati od 20.30 do 22.00 sati navedenog 27. lipnja, a predvodit će je dr. Charles David Tauber, stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u liječenju psihotraume.
„U stvarnosti, ne bismo trebali govoriti o PTSP-u. Umjesto toga, trebali bismo upotrijebiti izraz posttraumatske stresne reakcije, s naglaskom na množini. To su normalne reakcije na traumatične događaje, koji su događaji koji prijete fizičkom ili psihičkom blagostanju osobe ili nekoga bliskog. Te su reakcije individualne. Lijekovi se bave samo simptomima, a ne osnovnim problemima. Ljudi trebaju razgovarati i obrađivati. Važno je da se obrada odvija kako bi funkcionirala osoba i njezina obitelj. Također, osoba može i prenijet će traumu na buduće generacije, a ozdravljenje je teže.“ – izjavio je dr. Charles David Tauber, direktor, suosnivač i voditelj misije CWWPP u Hrvatskoj (Koalicije za rad sa psihotraumom i za mir).