Svjetski dan prevencije samoubojstava 2020.

Svjetski dan prevencije suicida (10. rujna) obilježava se diljem svijeta radi podizanja svijesti u javnosti o sve većem problemu suicida među stanovništvom.
Godišnje si u svijetu život oduzme gotovo milijun ljudi, a brojka se svake godine povećava. U Republici Hrvatskoj suicid je počinilo čak 566 osoba tijekom prošle godine.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova žene su počinile 118 suicida, a muškarci 448, to jest čak 3,8 puta veći broj. U dobnoj skupini od 0 do 25 godina bilo je 30 izvršenih suicida i još čak 115 registriranih pokušaja. Osobe između 26 i 50 godina počinile su 189 suicida, što je porast od 14,5% u odnosu na prethodnu godinu. Od svih dobnih skupina najviše su suicida počinile osobe iznad 65 godina, njih čak 218 oduzelo je sebi život, što predstavlja 38,5% od ukupnog broja suicida u Republici Hrvatskoj.
Tijekom prošle godine najveći je porast izvršenih suicida zabilježen u Brodsko-posavskoj županiji (20%), a najveći pad u Šibensko-kninskoj županiji (38,9%). Od svih policijskih uprava daleko je najveći broj izvršenih samoubojstava zabilježila PU zagrebačka, njih čak 152, dok drugo i treće mjesto dijele PU primorsko-goranska i PU osječko-baranjska, svaka sa po 43 izvršena samoubojstva (izvor: MUP – Statistički pregled temeljnih sigurnosnih pokazatelja i rezultata rada u 2019. godini).

Udruga Životna linija zalaže se širenje svijesti o potrebi pojačane prevencije suicida u Republici Hrvatskoj. Djeluje na volonterskoj osnovi i pruža podršku suicidalnim i depresivnim osobama. Svi koji trebaju pomoć mogu se obratiti na mail adrese udruge: info@zivotnalinija.hr ili pomoc@pomoc.hr. „Naglašavamo da Hrvatska u odnosu na druge svjetske države ima razmjerno visoku stopu suicida i hitno joj je potrebna nacionalna strategija za nošenje s tim problemom“ – izjavio je Tin Pongrac, predsjednik Udruge.

Dana 10. rujna 2020. godine volonteri Udruge Životna linija upalit će 566 svijeća (lampiona) na Trgu Petra Preradovića (Cvjetnom trgu) u Zagrebu u spomen na isto toliki broj osoba koje su tijekom prošle godine preminule počinivši suicid.
Pozivamo sugrađane i medije da svojim dolaskom u razdoblju od 17:00 do 22:00 sata podrže ovu akciju.
Poštivat će se sve epidemiološke mjere!