Svjetski dan prevencije samoubojstava 2021.

Svjetski dan prevencije suicida (10. rujna) obilježava se diljem svijeta radi podizanja svijesti u javnosti o sve većem problemu suicida među stanovništvom. Godišnje u svijetu samoubojstvo počini gotovo milijun ljudi, a brojka se svake godine povećava. U Republici Hrvatskoj počinilo je suicid 566 osoba tijekom prošle godine.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova žene su počinile 117 suicida, a muškarci 449 tj. gotovo četiri puta veći broj. U dobnim skupinama od 15 do 25 godina bila su 44 izvršena suicida, što je porast od čak 57,1% u odnosu na godinu dana ranije. Od svih dobnih skupina najviše su suicida počinile osobe iznad 65 godina, njih čak 225 oduzelo je sebi život, što predstavlja 39,7% od ukupnog broja suicida u Republici Hrvatskoj.

Od svih policijskih uprava daleko je najveći broj izvršenih samoubojstava zabilježila PU zagrebačka, njih 120, dok drugo mjesto zauzima PU splitsko-dalmatinska s 45 izvršenih samoubojstva (izvor: MUP – Statistički pregled temeljnih sigurnosnih pokazatelja i rezultata rada u 2020. godini).

Udruga Životna linija zalaže se za širenje svijesti o potrebi pojačane prevencije suicida u Republici Hrvatskoj. Djeluje na volonterskoj osnovi i pruža podršku suicidalnim i depresivnim osobama. Svi koji trebaju pomoć mogu se obratiti na mail adresu udruge pomoc@pomoc.hr. Volonteri se udruzi mogu pridružiti slanjem poruka na info@zivotnalinija.hr.

Dana 10. rujna 2021. godine Udruga Životna linija upalit će zajedno s građanima 566 svijeća (lampiona) na Trgu Petra Preradovića (Cvjetnom trgu) u Zagrebu u spomen na isto toliki broj osoba koje su tijekom prošle godine preminule počinivši suicid. Osigurane su svijeće za sve građane koji ih žele zapaliti za preminule od suicida i time izraziti svoje žaljenje. Svijeće će građani moći upaliti od 17:30 pa sve do 21:30 sati. Za navedenu su akciju ishođene sve potrebne dozvole i poštivat će se epidemiološke mjere. Udruga Životna linija poziva medije da svojim dolaskom podrže ovu akciju. Istog dana (10. rujna 2021.) u podne na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu medijima će izjavu dati predsjednik Udruge Životna linija Tin Pongrac.

𝑈 𝑅𝑒𝑝𝑢𝑏𝑙𝑖𝑐𝑖 𝐻𝑟𝑣𝑎𝑡𝑠𝑘𝑜𝑗 𝑝𝑜𝑚𝑜𝑐́ 𝑢 𝑠𝑙𝑢𝑐̌𝑎𝑗𝑢 𝑠𝑢𝑖𝑐𝑖𝑑𝑎𝑙𝑛𝑖ℎ 𝑘𝑟𝑖𝑧𝑎 𝑚𝑜𝑧̌𝑒 𝑠𝑒 𝑑𝑜𝑏𝑖𝑡𝑖 𝑛𝑎 𝑡𝑒𝑙𝑒𝑓𝑜𝑛: 01/2376470 – 𝐶𝑒𝑛𝑡𝑎𝑟 𝑧𝑎 𝑘𝑟𝑖𝑧𝑛𝑎 𝑠𝑡𝑎𝑛𝑗𝑎 𝑖 𝑝𝑟𝑒𝑣𝑒𝑛𝑐𝑖𝑗𝑢 𝑠𝑢𝑖𝑐𝑖𝑑𝑎, 𝐾𝐵𝐶 𝑍𝑎𝑔𝑟𝑒𝑏 (𝑟𝑎𝑑𝑖 𝑜𝑑 0 𝑑𝑜 24 𝑠𝑎𝑡𝑎).
Udruga Životna linija dostupna je putem e-maila: pomoc@pomoc.hr