Rođendan Sigmunda Freuda, osnivača psihoanalize

Freud je rođen 6. svibnja 1856. godine u gradiću Příboru, na području Moravske. U to je vrijeme Moravska bila u sastavu Habsburške Monarhije, u kojoj se nalazilo i područje današnje Hrvatske. Spomenute 1856. godine hrvatski je ban bio Josip Jelačić, a vladar Habsburške Monarhije Franjo Josip, kao car Austrije te kralj Ugarske, Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Tek u desetljeću nakon Freudovog rođenja formirana je Austro-Ugarska. Spomenuti Freudov rodni grad Příbor nosio je u to doba i njemačko ime Freiberg in Mähren. Danas se to naselje nalazi u Republici Češkoj i udaljeno je samo 35 kilometara od granice s Poljskom.

Freudovi roditelji bili su Jakob Freud i Amalia rođ. Nathansohn, oboje podrijetlom s područja Galicije, još jedne od zemalja u sastavu nekadašnjeg Austrijskog Carstva. U spomenutom Příboru zatekli su se u vrijeme Sigmundovog rođenja, a zanimljivo je da ondje još uvijek postoji kuća u kojoj su u to vrijeme živjeli kao podstanari, Freudova rodna kuća. Već 1859. godine napustila je obitelj Freud Příbor i preselila se u Leipzig, a već sljedeće godine i u Beč, u kojem je Sigmund zatim proveo veći dio svog djetinjstva.

Vršnjak Sigmunda Freuda bio je znameniti Nikola Tesla, koji se rodio samo oko dva mjeseca kasnije. iste 1856. godine, u Smiljanu pokraj Gospića. I Freud i Tesla razmjerno su dugo poživjeli, do svojih 80-ih godina života. Freud je preminuo u Londonu 1939. godine u 84. godini, a Tesla u New Yorku 1943. godine, doživjevši 86 godina.

rođendan Sigmunda Freuda